Tomos Brommers

De Tomos brommer foto pagina

Tomos brommers

Terug naar overzicht

Tomos Bromfietsen

Tovarna Motornih Vozil maakte vanaf 1954 in licentie van het Oostenrijkse Puch onder de eigen merknaam Tomos bromfietsen en lichte motorfietsen voor de binnenlandse markt. Door een onvolkomenheid in het contract met Puch kon Tomos na afloop van het 5-jarig licentiecontract ook gaan exporteren. In 1958 bouwde Tomos zijn eerste eigen product: een stationaire motor voor verschillende toepassingen. In 1960 werden de eerste Tomosbromfietsen door de NV Vedezo (het latere Tomos Nederland te Epe) in Nederland geïmporteerd. In 1962 kwam er een 90cc-model. Vanaf 1966 worden de brommers ook door Tomos Nederland in Epe gebouwd en later kwam er ook een fabriek in Amerika. Vooral de in Epe gemaakte Tomos 4L (door het verwarrende logo ook wel 4TL genoemd) met een voetschakeling van vier versnellingen was in Nederland populair. Dit model werd geproduceerd van 1969 tot begin jaren tachtig, toen versnellingsbromfietsen uit de gratie raakten door de hogere verzekeringspremie. (bron Wikipedia)

Tomos
Tomos 4L brommer


Tomos

Tomos delivery scooter

Wie heeft er nog foto's van de Tomos brommer


Tomos brommer

Foto's gezocht Tomos bromfiets


Reacties:

Hortense 08-08-2009 Hee mijn zus heeft een tomos brommer en ze weet niet meer hoe ze hem moet starten moet ze het knopje nou naar boven of naar bendeden doen? alvast bedankt!!

Martin maritadl@planet.nl 01-12-2009 Ik heb nog een Tomos 4 versnellingen blok te koop! Cylinder niet aanwezich en bikend met iets speling. Wie bied, mag weg voor redelijke prijs.

Lieke johandevries366@gmail.com 23-06-2014 Heb voor Lieke me dochter 1 week geleden een tomos a 35 gekocht ,2 dagen starten en lopen ,ineens staat ze voor een stoplicht pruttel , pruttel niet meer aan te krijgen Ik de carburateur in de week gezet de luchtfilter geheel schoongemaakt ,naar een paar dagen weer alles in elkaar ,zover ik het nog wist .nou naar 10 min starten hij doed het ,maar ik kon de carburateur niet afstellen ,en begon het weer pruttel ,en dan moet ik zeker 5 min wachten dat ik kans maak dat ie weer start En ik vraag me af of ik de carburateur wel precies goed in elkaar heb gezet Ikke pielen met die tomos me dochter 500 kwijt wie weet hoe of wat M,v,g Lieke